Smørkager eller futsko, verdens bedste morgenkage

Smoerkager

Smørkager eller futsko, landingsbane eller bare små brunsvigere, kært barn har mange navne.

Jeg er vokset op i Terndrup i Nordjylland og arbejdet som bagerjomfru hos en bager i Støvring, hvor jeg har sendt flere hundrede (hvis ikke tusinde) af skønne smørkager eller futsko med kunderne hjem.  Begge steder blev disse skønne morgenkager kaldt smørkager. Et KÆMPE hit og et must når der skal serveres kage efter rundstykkerne lørdag og søndag morgen – eller en hvilken som helst dag, for smørkager eller futsko kan naturligvis spises alle ugens dage – morgen, middag og aften 🙂

Kender du denne kage – og hvad kalder du den?

Den traditionelle brunsviger har jeg tidligere lavet, blot med brun farin og smør. Her har jeg dog tilsat en rørt kagecreme til sukkermassen – og HOLD DA HELT FAST, det gør den bare SÅ meget mere lækker 🙂

Du kan roligt lave dobbelt portion. De kan fint fryses og tages op – og så er de stadig lige skønne. Måske lige et minut eller to i mikroovnen, så har du nemt lækre morgenkager til servering.

Vær opmærksom på at vælge en bradepande med høje kanter, da sukkermassen bruser op under bagningen. Sukkermassen skulle jo gerne blive på kagen og ikke ende i bunden – det vil være TRÆLS (sådan siger vi jo i Nordjylland)

Ingredienser i smørkager

Dej

 • 2 dl mælk
 • 25 g gær
 • 1½ spsk sukker
 • ½ tsk vaniljesukker
 • 350 g mel
 • ½ tsk salt
 • 75 g smør

Remonce

 • 200 g brun farin
 • 125 g smør
 • 2½ dl mælk
 • ½ brev kagecreme

Hvordan laver man smørkager ?

 1. Rør gæren ud i den lunede mælk
 2. Tilsæt sukker og vaniljesukker
 3. Mel blandes med salt og røres i lidt ad gangen.
 4. Rør det bløde smør i.
 5. Dejen æltes i ca. 10 min – meget gerne på en røremaskine
 6. Lad dejen hæve i ca. 20 min.
 7. Beklæd en bradepande (30 x 25 cm) med bagepapir – En fordel at det er en bradepande med høje sider, da fyldet bruser op under bagningen.
 8. Ælt din del let og rul den ud, så den passer i bunden på din bradepande.
 9. Tryk 10 aflange fordybninger i din dej (se billede)
 10. Smelt smørret til fyldet og rør det brune farin i
 11. Pisk mælk og kagecremepulveret og bland det i din farinmassen
 12. Fordel sukkermassen over din bund
 13. Lad dine smørkager eller futsko hæve yderlige 30 min
 14. Bages ved 220 grader C (alm. ovnvarme) i ca. 15 min.
 15. Skær dine smørkager eller futsko ud, når kagen er kølet let af

Her på Nyborgs Room “gemmer” jeg alle mine opskrifter – og du vil også her på siden finde min web-shop med bageudstyr. Lad mig endelig vide, hvis du leder forgæves efter noget – Brug menuen og udforsk gerne Nyborgs Room.

Rigtig god bagelyst – Hilsen Pia 🙂

Gode produkter til smørkager

Mit yndlings bageudstyr

Her har jeg samlet nogle de produkter, som jeg ikke selv kan leve uden – Håber det kan give dig lidt inspiration.

Hilsen Pia 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *