Smørkager eller futsko, verdens bedste morgenkage

Smoerkager

Smørkager eller futsko, landingsbane eller bare små brunsvigere, kært barn har mange navne.

Jeg er vokset op i Terndrup i Nordjylland og arbejdet som bagerjomfru hos en bager i Støvring, hvor jeg har sendt flere hundrede (hvis ikke tusinde) af skønne smørkager eller futsko med kunderne hjem.  Begge steder blev disse skønne morgenkager kaldt smørkager. Et KÆMPE hit og et must når der skal serveres kage efter rundstykkerne lørdag og søndag morgen – eller en hvilken som helst dag, for smørkager eller futsko kan naturligvis spises alle ugens dage – morgen, middag og aften 🙂

Kender du denne kage – og hvad kalder du den?

Den traditionelle brunsviger har jeg tidligere lavet, blot med brun farin og smør. Her har jeg dog tilsat en rørt kagecreme til sukkermassen – og HOLD DA HELT FAST, det gør den bare SÅ meget mere lækker 🙂

Du kan roligt lave dobbelt portion. De kan fint fryses og tages op – og så er de stadig lige skønne. Måske lige et minut eller to i mikroovnen, så har du nemt lækre morgenkager til servering.

Vær opmærksom på at vælge en bradepande med høje kanter, da sukkermassen bruser op under bagningen. Sukkermassen skulle jo gerne blive på kagen og ikke ende i bunden – det vil være TRÆLS (sådan siger vi jo i Nordjylland)

Silikomart silikoneforme

Ingredienser i smørkager

Dej

 • 2 dl mælk
 • 25 g gær
 • 1½ spsk sukker
 • ½ tsk vaniljesukker
 • 350 g mel
 • ½ tsk salt
 • 75 g smør

Remonce

 • 200 g brun farin
 • 125 g smør
 • 2½ dl mælk
 • ½ brev kagecreme

Hvordan laver man smørkager ?

 1. Rør gæren ud i den lunede mælk
 2. Tilsæt sukker og vaniljesukker
 3. Mel blandes med salt og røres i lidt ad gangen.
 4. Rør det bløde smør i.
 5. Dejen æltes i ca. 10 min – meget gerne på en røremaskine
 6. Lad dejen hæve i ca. 20 min.
 7. Beklæd en bradepande (30 x 25 cm) med bagepapir – En fordel at det er en bradepande med høje sider, da fyldet bruser op under bagningen.
 8. Ælt din del let og rul den ud, så den passer i bunden på din bradepande.
 9. Tryk 10 aflange fordybninger i din dej (se billede) Jeg brugte en lille firkantet plastikbøtte, men de kan fint laves i fri hånd
 10. Smelt smørret til fyldet og rør det brune farin i
 11. Pisk mælk og kagecremepulveret og bland det i din farinmassen
 12. Fordel sukkermassen over din bund
 13. Lad dine smørkager eller futsko hæve yderlige 30 min
 14. Bages ved 220 grader C (alm. ovnvarme) i ca. 15 min.
 15. Skær dine smørkager eller futsko ud, når kagen er kølet let af

Her på Nyborgs Room “gemmer” jeg alle mine opskrifter – og du vil også her på siden finde min web-shop med bageudstyr. Lad mig endelig vide, hvis du leder forgæves efter noget – Brug menuen og udforsk gerne Nyborgs Room.

Du kan finde mig på Facebook her: https://www.facebook.com/NyborgsRoom/ – På Instagram hedder jeg NyborgsRoom

Rigtig god bagelyst – Hilsen Pia 🙂

Gode produkter til smørkager

Alt til tærter

Kagerulle, 40 cm

59,00 DKK

Mit yndlings bageudstyr

Her har jeg samlet nogle de produkter, som jeg ikke selv kan leve uden – Håber det kan give dig lidt inspiration.

Hilsen Pia 🙂

TILBUD
TILBUD
147,00 DKK

2 tanker om “Smørkager eller futsko, verdens bedste morgenkage

 1. Preben christensen siger:

  Når jeg følger opskriften, bliver dejen meget fedtet og klistret. Den kan ikke æltes i hånden, og skal nok nærmest smøres ned i bradepanden. Er dette meningen? Lidt en skam konsistens ikke er beskrevet.

 2. Jytte Rabenborg siger:

  På Fyn kaldes de en Ålborg, måske en bager derfra har taget opskriften med til Fyn. Men de ses nu sjældent hos bagere her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *