Vil du gerne selv kunne bage et lækkert sprødt og luftigt brød, så læs med her…

Her deler jeg mine egne tips og tricks om brødbagning 🙂

Hvordan bager man et godt broed

Jeg er selv ret fascineret over at man med ganske få ingredienser kan bage det lækreste brød.
Som udgangspunkt er ingredienserne vand, gær, mel og lidt salt – hvilket er basis ingredienser i de fleste køkkener, så det er jo bare “sæt i gang”

Mængden af mel

Når jeg laver min dej holder jeg lidt igen med melet, så jeg faktiske har en lidt våd dej. Nu tænker du nok, at så bliver det da helt umuligt at lave pæne boller eller brød – Men nej…

Æltetid

Jeg ælter dejen rigtig længe. Ja, faktisk i hele 15 min. på min køkkenmaskine. Efter de 15 min. vil du opleve at dejen ligesom samler sig, det er fordi at glutenen i melet får lov til at udvikle sig og holder dejen sammen. Når dejen er godt æltet vil den også meget bedre være i stand til at holde luften i dejen under hævningen og bagningen. Jeg oplever at kunne bage super lækre luftige brød, selv med den billige mel fra Rema1000 – bare æltningen er god nok.

Koldhævning

Du kan koldhæve din dej – Også ud fra din yndlingsopskrift på brød og boller. Du vælger blot at bruge 10-15 g gær og lader brødet hæve på køl i minimum 8 timer. Med koldhævening syntes jeg brødet får mere smag.

Formning

Den lidt bløde dej hælder jeg ud på et meldrysset bord og folder et par gange – uden at presse luften ud af dejen. Jeg kan godt li’ at min brød eller boller ser lidt rustikke ud, så jeg deler den blot i passende stykker med min dejskærer og løfter bollerne over på et stykke bagepapir. Hvis du ønsker mere facon på dine boller kan du drysse lidt mel på overfladen, så blive det lidt nemmere.

Dejskaerer med maal - Patisse

Bagetemperatur

Jeg bager mine brød og boller ved ret høj varme. Jeg varmer ovnen op til 250 grader og skruer ned på 225 grader når jeg sætter mine boller ind – eller ned på 200 når jeg sætter mit brød ind i ovnen.

Bagning med damp

Bagerne har damp i deres ovne. Når man bager med damp sikrer man, at brødes overflade ikke sætter sig inden brødet er færdig med at hæve. Du kan sætte en skål eller lille gryde med kogende vand i bunden af ovnen, når du sætter dit brød ind.
Ca. 5-10 min. før dit brød er færdig, tager du skålen med vand ud og lukker dampen ud af ovnen. Brødet eller bollerne bages nu færdig uden damp, så du får en lækker sprød skorpe.

Bagning på hulplade eller i hulform

Når du bager med damp kan det være en stor fordel at bage på en hulplade eller hulform, da hullerne i pladen sikrer at dampen og varmen frit kan cirkulere i ovnen. Dermed får du en ekstra sprød bund på dit brød. Når du bager på en hulplade eller i en hulform, så brug bagespray istedet for bagepapir, da bagepapir lukker for hullerne.

Justerbar hulplade

Bagning med bageenzymer

Bageenzymer er det “nye sorte” inden for brødbagning. Du har sikkert underet dig over hvorfor det brød du køber i supermarkedet eller hos bageren er meget luftigt og kan holde sig frisk og lækkert i meget længere tid end det du selv bager.
Det er et teknisk hjælpe middel – Der findes i forvejen enzymer i det mel vi bager med og enzymerne her vil blot forstærke bagekraften i dit brød.

Kunstige enzymer er slet ikke farlige og bliver inaktive når vi bager med dem. Faktisk skal det slet ikke stå på ingredienslisten på det brød vi køber, så vi kan sige at det er den usynlige ingrediens eller tryllemiddel, som gør hele forskellen.
Bageenzymer gør at dit brød bliver lettere, luftigere, mere sprødt og samtidig holder sig frisk i meget længere tid.
Du kan som udgangspunkt tilsætte bageenzymerne til alt bagværk med gær eller surdej, som brød, boller og kringle. Mængden af bageenzymer måles ud fra mængden af mel du skal bruge i din opskrift.

For hver kg. mel der står i din opskrift skal du tilsætte 15-20 gram. Bageenzymer blandes med melet inden du tilsætter det til de øvrige ingredienser. Du kan altså gøre dit hjemmebagte brød, efter din yndlings opskrift, endnu bedre hvis du tilsætter bageenzymer.

Min oplevelse med bageenzymer : Man siger at enzymer er katalysator for kemiske processer – og at de får tingene til at ske. Og det skal jeg love for at de gør… Jeg har nu testet et par af mine egne opskrifter, hvor jeg blot har tilsat disse enzymer og kan se en stor forskel på hvordan brødet hæver både før det kommer i ovnen og imens det er i ovnen, så jeg er sikker på at du ikke bliver skuffet.

bageenzymer

bageenzymer

Håber du nåede med helt til enden af denne lange liste… Så er der kun tilbage at ønske dig rigtig god bagelyst – Hilsen Pia 🙂

PS. Du er meget velkommen i min Facebook gruppe, hvor du kan inspirere andre bageglade, vise billeder af dit bagværk, dele opskrifter, stille spørgsmål osv. Du finder gruppen lige HER

Du finder naturligvis både bageenzymer, redskaber, forme, og meget andet her i shoppen – Du kan se det store udvalg til brødbagning KLIK HER

Nyborgs Bagegruppe på Facebook… ❤️

Jeg vil elske at se hvad du bager i dit køkken…

I min bagegruppe på Facebook, som hedder Nyborgs Bagegruppe – kan du dele dine billeder. Stille spørgsmål til andre medlemmer af gruppen – og forhåbentlig også få svar på nogle af de kage-bage spørgsmål du har.
Eller måske bare kikke med og få en masse god inspiration til lækre kager og brød.

Du er velkommen i gruppen lige her: https://www.facebook.com/groups/1485124341718246/

Er du allerede med – så husk endelig at invitere dine bageglade venner og veninder ind i gruppen…